Vegan Banketstaaf ( gluten/lactose/suikervrij)
Wat heb je nodig:
Voor de staaf:
- 200 gram havermout ( droog en glutenvrij)
- 200 gram zonnebloempitten
- 2 eetlepels psyllium
- 2 flinke eetlepels Green Sweet Extra Sweet
- een grote banaan, gepureerd
- warm water
Voor de spijsvulling:
- 125 gram fijn gemalen blanke amandelen ( amandelmeel)
- een halve banaan, gepureerd
- 2 eetlepels Green Sweet Extra Sweet
Bewaar de andere helft van de banaan voor de topping.
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 190 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Maal in de keukenmachine of blender de havermout, zonnebloempitten en psyllium tot meel. Roer de banaan en Greensweet extra sweet erdoor en voeg kleine beetje water toe tot er een stevige homogene massa ontstaat.
Halveer het deeg. Stort één helft op de bakplaat en vorm er een langwerpige bodem van. Meng de halve banaan en Greensweet extra sweet door de amandelmeel en kneed tot een spijs. Verdeel het spijs over de bodem van de staaf op de bakplaat. Vouw met de andere helft van het deeg de staaf ” dicht” en vorm met bevochtigde handen een mooie langwerpige staaf. Pureer de halve banaan met een klein beetje water en besmeer de staaf rijkelijk met dit mengsel. Bak de staaf in het midden van de oven gaar in ongeveer 40-45 minuten, blijf tussentijds controleren. De staaf moet mooi goudbruin verkleuren.
Je kunt de staaf ” naturel” laten. En voor gebruik even op de kachel opwarmen, of kort in een voorverwarmde oven. Je kunt de staaf ook leuk gaan decoreren. Als de staaf goed is afgekoeld, smeer je hem in met homemade abrikozenjam, en kun je er tal van lekkers op strooien zoals:
- cacaonibs
- amandelschaafsel
- kokosrasp/kokossnippers
- goj bessen, moerbeien
- cacaopoeder
- Green Sweet Icing
Bron/foto: Monique van der Vloed