Feeststol met suikervrij amandelspijs
Wat heb je nodig?
Voor het deeg:
- 500 g tarwebloem
- 250 ml (amandel) melk
- 14 g gist
- 40 g Green Sweet Erythritol
- 125 g (plantaardige) boter (op kamer temperatuur)
- 2 eiren
- 2 tl kaneel
- 125 g krenten en rozijnen
- 60 g hazelnoten grof gehakt
- 90 g amandelen grof gehakt
Voor de amandelspijs
- 1 ei
- 200 g amandelmeel
- 80 g Green Sweet Erythritol
- sap van een halve citroen
- 1 tl vanille aroma
Hoe maak je het?
1. Meng de melk, samen met de gist en een theelepel Green Sweet Erythritol. Laat dit voor ongeveer 10 minuten staan, totdat de gist is geactiveerd.
2. Zeef ondertussen de bloem en meng hier de rest van de Green Sweet Erythritol, zout en kaneel doorheen.
3. Voeg hier het gistmengsel en 1 ei aan toe en kneed het geheel tot een soepel deeg.
4. Zodra het deeg soepel en egaal is voeg je beetje bij beetje de boter toe en kneed je totdat de boter is opgenomen. Voeg vervolgens de noten, krengen en rozijnen toe en kneed dit door het deeg. Niet te lang!
5. Leg het deeg in een schone kom en dek af met een vochtige theedoek. Laat het deeg 1 uur rijzen of totdat het in volume verdubbeld is.
6. Maak ondertussen het amandelspijs door de ingrediënten hiervoor door elkaar te mengen en tot 1 of 4 strengen te kneden. Leg dit zolang in de koelkast.
7. Voor vier kleine broden verdeel je het deeg na het rijzen in 4 gelijken delen. Wil je 1 brood dan hoeft dit niet.
8. Rol het deeg uit tot een grote ovale lap. Leg in het midden van het brood de stengel van amandelspijs. Zorgt dat hij aan beide zijde 0,5-1cm kleiner is dan het deeg.
9. Vouw het deeg over de amandelspijs heen en druk de randen goed aan.
10. Smeer het deeg in met een losgeklopt ei. En laat het deeg nog ongeveer 30 minuten rijzen.
11. Verwarm de oven op ongeveer 190°C
12. Bak het brood in ongeveer 25 minuten goudbruin en gaar.